Ouders en leerlingen
Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderwijsaanbod op het Thorbecke, de afspraken die we
met elkaar hebben gemaakt, protocollen die we volgen en veel belangrijker nog: de ondersteuning die we bieden.
Verder leest u hier alles over de ouderbijdrage, portfolio, gebruik van de iPad en het Praktijkonderwijsdiploma, de iPad etc.
Ondersteuning en begeleiding
Mentor eerste aanspreekpunt
De mentor is het eerste aanspreekpunt voor zowel uw kind als voor u als ouder of verzorger. De mentor heeft ook contact met collega’s over het functioneren van de klas en over uw kind. De mentor observeert en signaleert en voert gesprekken met u over de gang van zaken in de klas en het invullen van het Individueel Ontwikkelingsplan, het portfolio en Profijt.
(OT) Ondersteuningsteam:
Als de mentor van mening is dat uw kind meer ondersteuning nodig heeft, wordt dit uiteraard eerst met u en uw kind besproken. Met uw toestemming wordt de zorgvraag ingebracht bij het ondersteuningsteam (OT) van de school. Dit team bestaat uit de orthopedagoog, de intern begeleider, en de maatschappelijk werker.
Intern begeleider
De intern begeleider leidt het ondersteuningsteam en voert gesprekken met de docenten om op die manier de ondersteuningsbehoefte te inventariseren. De IB’er organiseert daar waar nodig ondersteuningsactiviteiten en kan ook als bemiddelaar optreden bij problemen onder lestijd.
Orthopedagoog
De orthopedagoog ondersteunt de school en de mentoren in de begeleiding van uw kind, mocht hij ondersteuning nodig hebben.
De orthopedagoog kijkt onder meer aan de hand van klassenobservaties, leerling- en groepsbesprekingen in hoeverre het onderwijsaanbod is afgestemd op uw kind en biedt de benodigde leerling- en docentbegeleiding. Verder is de orthopedagoog leerling- en groepsbesprekingen en voert hij of zij oudergesprekken.
Schoolleider Zorg
De schoolleider Zorg ondersteunt daar waar nodig bij oudergesprekken en bij het zogenaamde multidisciplinaire overleg, waarbij de mentor, ouders/verzorgers en begeleiders bij elkaar aan tafel zitten.
Maatschappelijk werker
Als er zorgen zijn over het gedrag van uw kind of zijn thuissituatie, schakelen we de jeugd- en gezinswerker van het sociaal wijkteam in. Deze maatschappelijk werker zorgt ervoor dat de juiste stappen worden genomen in eventuele hulpverlening en onderhoudt ook de contacten met zorginstanties.
Overige ondersteuning
Vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon is een aanspreekpunt voor uw kind als hij een luisterend oor nodig heeft. Het kan voor uw kind heel lastig zijn om moeilijke onderwerpen, problemen of dilemma’s te bespreken met u of met zijn mentor. In dat geval kan uw kind terecht bij de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon gaat dan samen met de leerling op zoek naar een oplossing voor het probleem.
Een vertrouwenspersoon heeft een geheimhoudingsplicht en gaat dan ook altijd vertrouwelijk om met de informatie. Elk schooljaar stellen de vertrouwenspersonen zich voor aan de leerlingen in de klas.
IOP
Voor alle leerlingen die bij ons onderwijs volgen wordt een handelingsplan opgesteld. Dit doen wij in de vorm van een Individueel Ontwikkelings Plan (IOP). De leerling formuleert samen met de mentor en ouders/verzorgers tijdens de IOP-gesprekken (drie maal per jaar) een doel op sociaal-emotioneel en/of cognitief gebied. De leerling richt zich hierdoor meer op eigen sturing en wordt zo eigenaar van zijn eigen (leer)proces. Dit draagt bij tot een realistisch en vooral positief zelfbeeld. Link naar IOP uitleg voor ouders; hoe ziet het eruit? Profijt link/uitleg
GGZ
De jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft elk kind in beeld, brengt kennis en ervaring mee vanuit een sociaal-medische invalshoek, is vraagbaak en is de schakel naar medische voorzieningen.
Groepsdynamica
Groepsdynamica wordt ingezet in alle brugklassen, zodat elk individu in de klas zich bewust worden van zijn of haar rol in de groep. Hierdoor wordt de samenwerking in de groep positief beïnvloed.
VIB (Video Interactie begeleiding)
Video Interactie Begeleiding kan worden ingezet om een leerling te helpen reflecteren op eigen gekozen ontwikkelpunten.
PMT (Psycho-motorische Therapie)
Als leerlingen dreigen te stagneren in hun ontwikkeling is dit soms aan hun gedrag af te leiden. Bij deze therapie wordt beweging als middel gebruikt om deze ontwikkelpunten duidelijk zichtbaar te maken, waardoor er weer stappen in de goede richting gemaakt kunnen worden.
Playing for success
Binnen dit programma werken onze leerlingen aan hun persoonlijke doelen in een zogenoemde WAUW-omgeving. Dit is een inspirerende, sportieve omgeving, waar kinderen volop gemotiveerd raken om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken. Voorbeelden zijn Landstede, een topsporthal of het PEC Zwolle Stadion.
Taalontwikkelingsstoornis
Leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis, die intensieve hulp nodig hebben, volgen lessen in de Kentalis-klassen.
Kentalis is een organisatie die onderzoek verricht en zorg en onderwijs biedt aan mensen met beperkingen in horen en communiceren.
Leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis, die minder intensieve hulp nodig hebben volgen de lessen in de Thorbecke PrO klassen.
We bieden de mogelijkheid om gedurende het jaar de overstap te maken, naar de PrO-klas, maar ook andersom naar de Kentalis-klas.
Kentalis beoordeelt wat uw kind hierin nodig heeft. De manier van ondersteuning stemmen we samen met u af en ook hebben we hierover een gesprek met uw zoon of dochter.