Praktijkstromingen

Jouw kennis in de praktijk. Doen dus!

Hou jij ervan de handen uit je mouwen te steken? Dan ben je bij PrO aan het goede adres. Bij PrO mag je meteen al aan de slag in de praktijk. We hebben vijf praktijkstromingen en de eerste twee jaar mag jij gaan ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. We doen dat in drie stappen.

Praktijkstroming Techniek

Fase 1:

Je maakt kennis met hout, metaal, fietstechniek, elektriciteit. Je leert werken met verschillende materialen, gereedschappen en machines. In deze fase draait het om technische vaardigheden die je later nodig hebt in je eigen woning.

Fase 2:

In deze fase verdiep je jezelf al wat meer in het technische werkveld. Je oefent met belangrijke arbeidscompetenties en vaardigheden, die je nodig hebt in het bedrijfsleven. Dat betekent dat je weet welke kwaliteiten en kennis je nodig hebt om bij een technisch bedrijf aan de slag te kunnen.

Fase 3:

In fase 3 ga je een technische stage lopen en ga je je verder specialiseren door branchegerichte diploma’s te halen. Bijvoorbeeld een hout- of lasdiploma, een B-VCA-diploma, zodat je op de hoogte bent van de eisen die aan veiligheid worden gesteld of een heftruckdiploma.

Praktijkstroming Horeca

Fase 1:

In deze fase, leer je waar alles staat in onze keuken. Je gaat ontdekken hoe de oven en het gasfornuis werkt. We noemen dit ‘koken voor jezelf’ En natuurlijk mag je daarna je eigen baksels opeten.

Fase 2:

Je weet nu waar alles staat en hoe het gasfornuis werkt. Als je kan koken voor jezelf, mag je oefenen in de cateringkeuken. Je maakt dan broodjes en soep voor onze hele school. Je leert extra snij- en kooktechnieken van onze catering-docent of gaat oefenen in de keuken van het verzorgingstehuis of het restaurant van de Hema.

Fase 3:

Je loopt stage in een restaurant, snackbar of cateringbedrijf. Op school volg je de branchegerichte cursus keuken assistent of een HACCP-cursus. Samen met jou zorgen we ervoor dat jij een kei wordt in snij –kook en baktechnieken.

Praktijkstroming Zorg en Dienstverlening

Fase 1:

Een goede hygiëne staat bij dit vak voorop. We vinden het allereerst belangrijk dat je goed voor jezelf leert zorgen. Je leert veel over je eigen lichaam, maar ook hoe je kleding en een woning schoon moet houden. Je leert hoe je koffie en thee moet zetten en je mag zelf de koffie en thee rondbrengen in de school. Je zal er verbaasd van staan hoeveel glimlachen en vriendelijke knikjes je dat op een dag oplevert!

Fase 2:

Als je hebt geleerd om voor jezelf te zorgen, gaan we onze verdiepen in het zorgen voor een ander. Misschien vind jij het leuk om met kinderen of met ouderen te werken. Je mag in deze fase al stagelopen in het verzorgingstehuis de Nieuwe Haven, waar we helpen met activiteiten, de schoonmaak, de keuken, logistiek of de linnenkamer. In de zorg is de blijk van waardering vaak groot. Je gaat dat zelf ervaren!

Fase 3:

In deze fase loop je stage in een verzorgingstehuis, bij een kinderopvang, gastouder of op een school. Dat betekent dat je werkt met allerlei doelgroepen. We hebben daarvoor verschillende branchegerichte cursussen, zoals woonhulp, maar ook facilitair medewerker, waarbij je leert over het klaarzetten, ophalen en verspreiden van spullen die nodig zijn in een instelling of bedrijf.

Praktijkstroming Groen

Fase 1:

Ben je graag buiten, hou je van dieren, van bomen of van planten? Dan is de stroming groen echt iets voor jou. Je maakt kennis met allerlei planten en dieren  rondom het huis en je leert te werken met verschillende gereedschappen, die je nodig hebt in de natuur of in de tuin.

Fase 2:

In deze fase leer je hoe het is om te werken in het ‘groen’ van een ander. Dus bijvoorbeeld in de tuin van je oma, maar het kan ook zomaar de gemeentetuin of de schooltuin zijn. Je leert nog meer gereedschappen en machines kennen en je loopt stage onder begeleiding van onze groendocent. Je doet grote ‘groenklussen’ buiten onze school of in de kas.

Fase 3:

Je loopt stage bij een kweker, Axent Groen, die de tuinen verzorgt van zorginstellingen, bij een tuincentrum of een hovenier. Je volgt branchegerichte cursussen die handig zijn bij je werkzaamheden. Bijvoorbeeld hoe je een kettingzaag moet hanteren of hoe je veilig kunt werken met park- en tuinmachines.

Praktijkstroming winkel, handel en logistiek

Fase 1:

De naam van deze stroming zegt het al een beetje. Je leert hier in de winkel waar je op moet letten als je boodschappen doet. Rekenen met geld is bijvoorbeeld heel belangrijk. En ja, jij mag als een van de weinigen bij ons op school een kijkje nemen in ons schoolmagazijn! Zodat je een beetje een idee hebt wat er allemaal achter een winkel schuilgaat. En dat is meer dan je denkt!

Fase 2:

In fase 2 ga je nog veel meer leren over hoe het is om in een winkel te werken. Je gaat nu echt op pad om in de praktijk te leren. Je mag namelijk een dagdeel stagelopen in het magazijn of op de werkvloer bij de Hema. Je wordt gecoacht door een van onze docenten.

Fase 3:

In fase 3 ga je alles wat je tot nu toe hebt geleerd in de praktijk brengen. Door te doen! Dus sta jij graag achter de kassa? Of ben je liever bezig met de organisatie achter de schermen? Je leert de fijne kneepjes van het vak met de branchegerichte cursussen winkel, handel of logistiek, zoals bijvoorbeeld een kassatraining of het halen van een hef- of reachtruckrijbewijs. En nog leuker, je brengt het meteen in de praktijk tijdens je stage in een winkel of een groot magazijn.

Branchegerichte Cursussen

Vakdiploma’s halen voor later!

Leren doen we op school, maar vooral in de praktijk. In de praktijk krijg je nu eenmaal je vaardigheden het beste onder de knie. In de stageklassen kun je daarom de branchegerichte opleidingen gaan volgen, waarmee je een vakdiploma of certificaat kunt halen. Je kunt onder meer kiezen voor opleidingen in de branches metaal, winkel en handel, zorg, dienstverlening, groen en techniek. Jouw keuze hangt helemaal af van jouw interesses. Deze vakdiploma’s helpen je straks om een goede baan te vinden of sluiten heel mooi aan bij je vervolgopleiding.

In de folder lees je alles over deze extra mogelijkheid van Thorbecke PrO.

Wil je je inschrijven voor een branchegerichte cursus; klik hier