Onderwijs

Praktijkonderwijs & Thorbecke

Maak werk van je Toekomst!

Op het Thorbecke maak je kennis met de praktijk van morgen. Door letterlijk je handen uit je mouwen te steken. Door te doen dus! Niet voor niets staat onze school op een bedrijvenpark. Dé plek voor mooie ideeën en techniek! Dé plek waar we jou wegwijs maken in de beroepen van later. We zitten er middenin!

Denken is het nieuwe doen. En precies daarom maakt Thorbecke het leren leuk. Door je de kans te geven vanaf de brugklas de lesstof al in de praktijk te brengen. We halen de toekomst een stukje dichterbij. We volgen jouw droom en helpen je om in de praktijk uit te vinden wat dat betekent.

Op het Thorbecke vinden we het belangrijk dat jij de kans krijgt om jezelf te leren kennen, te leren ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen, om je te laten zien dat ook jij het kunt gaan maken!

Dit doen we samen. Samen met alle leerlingen en onze docenten en ondersteuners. Maar ook met bedrijven en instellingen, met de gemeenschap dus.

Zodat jij zelf de verantwoordelijkheid leert te nemen in je eigen leerproces, je op eigen benen leert te staan, weet wat je wilt en trots kunt zijn op jezelf.

Welke route leg je af? Ondersteuning op maat

Stage en werkBekijk de leerwegen

Bekijk hier onze folder

Dromen, durven, doen

Praktijkonderwijs op Thorbecke gaat in kleine stappen.

Dromen, durven en doen. In drie stappen gaan we samen met jou op ontdekkingstocht naar wie jij bent, wat je al kunt en aandurft, wat je het allerliefste wil gaan doen en welke plek jij wilt gaan veroveren in de maatschappij. We hebben daarvoor drie werkfases samengesteld.

Fase 1

Wie ben ik? Wat durf ik aan?

In de 1e en 2e klas maak je kennis met al onze praktijkstromingen en keuzevakken, zodat jij kunt ontdekken wat je talenten zijn en wat jij interessant vindt om te doen. We gaan ook alvast oefenen om te kijken wat je al in je mars hebt. We doen dat volgens een competentiemodel, waarin we jouw vaardigheden toetsen. We coachen je op je gedrag, jouw manier van communiceren met anderen en je werkhouding. In een digitaal portfolio laat je zelf zien hoe je bent gegroeid. Zo blijf je zelf verantwoordelijk.

Fase 2

Wat kan ik? Wat zijn mijn dromen?

Na de eerste fase mag je twee of drie stromingen kiezen, waarin jij je verder wilt ontwikkelen. Je gaat je in deze fase al wat meer specialiseren en oefenen in de praktijk. Best spannend, maar in deze fase kun je juist laten zien, wat je al kunt en niet onbelangrijk, wat je aandurft!
Het echte werk dus! We noemen dit Thorbecke in Bedrijf. Je gaat nu al echt stappen zetten in de maatschappij door een dagdeel aan de slag te gaan bij verschillende bedrijven. Op deze manier leer je ook een aantal vaardigheden, die je in de ‘echte wereld’ nodig hebt.

Fase 3

Wat wil ik? Wat ga ik doen?

In de derde fase gaan we kijken welk beroep jij wilt gaan kiezen en welke vaardigheden je nog nodig hebt om dit beroep op de praktijk uit te oefenen. Dit doe je door 1 à 2 dagen stage te lopen in verschillende praktijkrichtingen. In deze fase beslis je ook of je je praktijkonderwijsdiploma wil halen of een MBO Entree diploma, in samenwerking met Deltion. Met een Entree-diploma heb je meer kans om succesvol over te stappen naar een andere mbo-opleiding.

Stage en Werk

Met sterren door naar het echte werk!

Zelfstandig aan de slag bij een bedrijf. Dat doe je niet zomaar even. Daar heb je arbeidscompetenties en vaardigheden voor nodig. Maar als je ze eenmaal hebt, kun je sterren verdienen. En met die sterren kun jij door naar het echte werk! Op naar Thorbecke in Bedrijf!

Natuurlijk helpen we jou om deze competenties en vaardigheden te oefenen. Dat doen we door elke keer samen met jou te kijken hoe je bent gegroeid.

Meer over stage en werk

Meer over Thorbecke in Bedrijf

Ondersteuning: Plek voor elk kind!

 

We doen er alles aan om jou bij ons op school  een fijne tijd te bezorgen, zodat jij je goed kunt ontwikkelen. We vinden het namelijk heel belangrijk dat jij je prettig voelt bij ons op school, dat er onderling respect is en dat we je helpen bij jouw manier van leren en ontwikkeling.

Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, maken we gebruik van de PBS-methode, wat eigenlijk staat voor Positive Behaviour Support, maar op de Thorbecke zeggen we gewoon: Positief Bezig zijn op school. Dat doen we met elkaar. Met een positieve instelling, door te zorgen voor structuur en een veilige omgeving.

 

Leerwegen/uitstroom

Je leert ontdekken wat het beste bij jou past. Leer je liever door theorie te combineren met het leren op de werkplek? Of wil je liever naast je theorie en wat praktijk bezig zijn met het voorbereiden op het MBO door het maken van allerlei verslagen en opdrachten. Samen met je mentor, ouders en andere ondersteuners probeer je een zo goed mogelijke keuze te maken.

Leren op de werkplek

Voorbereiden op het werkveld

Uitstroom: PrO diploma!

Voorbereiden op Entree/ MBO

Uitstroom: Entree diploma niveau 1

 

leren is doen!

Op Het Thorbecke helpen we te groeien naar zelfstandigheid. Hierin zetten we 5 domeinen centraal:

1
Wonen
2
Werken
3
Burgerschap
4
Vrijetijdsbesteding
5
Leren

Realisatie: